Összefogás a Kadarkúti-Nagybajomi

kistérség gyerekeinek jövőjéért

TÁMOP-5.2.3.A.-12/1-2012-0002

Sunday, 21 January 1900 00:00

Szociális munkások

 

Kamasz-tanya                                                            

 

A Kamasz-tanya Kadarkút településen a Dózsa György utcában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közösségi házában heti rendszerességgel megvalósuló prevenciós foglalkozás, amely lehetőséget nyújt a fiatalok számára, hogy szabadidejüket hasznosan töltsék el, egy olyan közösség tagjai legyenek, ahol kikapcsolódhatnak, és új dolgokat sajátíthatnak el.

 

Célunk egy olyan értékrendszer kialakítása a gyermekek számára, amivel döntéseket hozhatnak jó és rossz, helyes és helytelen, illetve fontos és nem fontos dolgok között. Olyan értékeket kívánunk közvetíteni, amit a család illetve oktatási intézmény csak részben tud átadni a diákoknak.

A klubfoglalkozások minden héten csütörtök 16-18 óra közt kerülnek lebonyolításra. A foglalkozásokat Müllerné Kovács Vanda szociális munkás szervezi, a programok megvalósításában besegít Csáki Helga Katalin pszichológus megvalósító.

 

A foglalkozások játékos formában zajlanak, érintve mindig egy adott témakört. Az eddig megvalósult programok között olyan témák szerepelnek többek közt, mint az egészséges életmód, a személyi higiéné, az illemszabályok és viselkedési normák, a családon belüli konfliktusok. Folyamatosan szem előtt tartjuk a közelgő ünnepeket, illetve jeles eseményeket is. Így a karácsonyra, farsangra, húsvétra való készülődés is meghatározza egy-egy foglalkozás témakörét. Ezen programokon különböző kézműves alkotásokat készítünk, illetve az ünnepek fontosságát, valódi értékét közvetítjük a fiataloknak.

 

Az 2013 Júniusában, lehetőség nyílt megszervezni egy Hangárlátogatást a helyi repülőtéren, ahol a fiatalok betekintést nyerhettek a légi járművek és a pilóták világába. Nagy sikert aratott a program. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítséget nyújtott a gyerekek szállításában. Ugyancsak múlt nyáron, közös gyalogtúrán is részt vettünk a környékbeli erdei utakon. A tervek szerint ez utóbbi program idén kibővül egy biológus túravezető kíséretével. A kirándulás során, több állomáshelyen különböző ismeretekkel gazdagodhatnak a résztvevők.   A tavalyiak szerint, ismét részesei lehetnek a gyerekek egy elsősegély bemutatónak is. Mindezt a Kadarkúton mára már hagyománnyá vált Szent Iváni napok, zarándok-túra és találkozó keretein belül, a programokhoz csatlakozva jöhetett létre. Így nyílt lehetőség arra is, hogy a megfáradt gyerekeknek meleg ebédet is tudtunk biztosítani a fárasztó kaland lezárásaként. 

   

A program a telepi családok gyermekei számára kerül megszervezésre, mivel a lakóhely a település központtól távol esik, ezért ők izolált helyzetükből kifolyólag minden település központban szervezett programból kiszorulnak a távolság miatt.

A település központtal való integrációt egyéb nagyrendezvények során is próbáljuk megteremteni, amikor a telepi családok mobilizálásáról is gondoskodunk.

 

 

Müllerné Kovács Vanda szociális munkás

 

Csáki Helga Katalin pszichológus

KEZDŐLAP     PROGRAMOK     HÍREK     BIZTOS KEZDET GYEREKHÁZAK

 

 IFJÚSÁGI PONTOK          KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLTATÓHÁZ     HELYI GAZDASÁGFEJLESZTÉS

 

                                        KISTÉRSÉGI GYERMEKESÉLY BIZOTTSÁG                                        

 

GALÉRIA                PARTNEREK          HASZNOS OLDALAK              KAPCSOLAT

    

RÓLUNK ÍRTÁK                DOKUMENTUMOK                  PSZICHOLÓGUS